Japanese Omelette

Tamagoyaki

ダシ巻き玉子焼

Tamagoyaki je japonská vaječná omeleta zložená z vajec, sójovej omáčky , cukru a iných ingrediecí ako je napr. pažitka, zelená cibuľka a sušene huby. Ak sledujeme doramy alebo anime, pamätáme si ju ako žlté rolky v Bente. V Japonsku sa naozaj používajú najmä pre prípravu Benta, ale tiež sa je aj samostatne s ryžou či inými japonskými prílohami. Keďže podľa tradičného japonského stravovania (odborne sa mu hovorí makrobiotika) by sa v jedálničku príliš nemalo objavovať mäso (okrem rýb) a mliečnych výrobkov. Preto japonci okrem sóje doplňovali dôležité bielkoviny tiež vajcami. Omeleta je veľmi chutná a jej netradičná sladká chuť v kombninacií so slanou sójovou omáčkou chutí naozaj delikátne. Tradičné Tamagoyaki sa pripravuje v hranatej panvici a potom sa roluje špeciálnou podložkou z bambusového Dream (rovnako ako suši). Ale našla som aj trochu Európsky recept, ktorý je oveľa reálnejší aj pre nás slovákov :)

Recept (pre 2 osoby)
Budeš potrebovať:
  • malú panvicu
  • trošku oleja (japonci používajú sezamový)
  • 4 vajcia
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 lyžičky sojovej omáčky
  • najemno nasekanú pažitku, cibulku a všetko čo ti chutí :)
 
Postup:
Všetky ingrediencie dobre rozšlahaj vydličkou v miske. Potom kuchyňskú utierku namoč do oleja a jemne pomasti panvicu. Nalej prvú vrstu tak aby ti ostala hmota aspoň na 3 alebo 5 ďaľších vrstiev. Prvú omeletku nechaj osmažit tak, aby bola napovrchu ešte trochu surová - potom ju zaroluj a opäť trochu pomasti, pod ňu nalej ďaľšiu vrstvu (nezabudni aby sa hmota dostala aj pod vzniknutú omeletu). Tak postupuj pokiaľ nespotrebuješ všetku vaječnú hmotu. Nakoniec nechaj celú omeletu ešte chvíľu na panvici aby sa dostatočne spojily všetky vrstvy a vnútro se ešte trochu prosmažilo. Nakoniec omeletu prenes na dosku a nakrájaj na tenké rezance.