Japanese Omelette
Tamagoyaki je japonská vaječná omeleta zložená z vajec, sójovej omáčky , cukru a iných ingrediecí ako je napr. pažitka, zelená cibuľka a sušene huby. Ak sledujeme doramy alebo anime, pamätáme si ju ako žlté rolky v Bente. V Japonsku sa naozaj používajú najmä pre prípravu Benta, ale tiež sa je aj samostatne s ryžou či inými japonskými prílohami. Keďže podľa tradičného japonského stravovania (odborne sa mu hovorí makrobiotika) by sa v jedálničku príliš nemalo objavovať mäso (okrem rýb) a mliečnych výrobkov. Preto japonci okrem sóje doplňovali dôležité bielkoviny tiež vajcami. Omeleta je veľmi chutná a jej netradičná sladká chuť v kombninacií so slanou sójovou omáčkou chutí naozaj delikátne. Tradičné Tamagoyaki sa pripravuje v hranatej panvici a potom sa roluje špeciálnou podložkou z bambusového Dream (rovnako ako suši). Ale našla som aj trochu Európsky recept, ktorý je oveľa reálnejší aj pre nás slovákov :)
- malú panvicu
- trošku oleja (japonci používajú sezamový)
- 4 vajcia
- 2 lyžičky cukru
- 2 lyžičky sojovej omáčky
- najemno nasekanú pažitku, cibulku a všetko čo ti chutí :)