Onigiri

お握り

Suroviny: 

 
  • guľatozrná ryža - z normálnej to nejde! 
  • pláty rias nori
  • morská soľ
  • tuňák
  • vajíčko
  • korenie
  • miska s vodou
Postup:
 
1) Uvarte ryžu (úplne klasickým spôsobom, jemne osoliť). Potom ju nechajte vychladnúť! Onigiri sa pripravuje zo studenej ryže.
 
2) Pripravte si náplň - je veľa možností. Ja zvolím napr. tu s tuňákom. Zoberieme malú konzervu tuňáka a zmiešame ju s jedným vajíčkom, mierne osoľte a okoreňťe (korenia fakt málo). Teraz máte 2 možnosti - buďte si túto zmes pripravíte na panvici alebo sa to nechá dáť do mikrovlnky, čo spravím ja, keďže to je rýchlejšie a nemusí sa do toho pridávať naviac žiadny tuk. V tom prípade je ale potreba to dáť na menej percent a aspoň 3-krát ohriať prerušit a celé to zamiešať, nech z toho nie je placka. Výsledná konzistencia by mala byť taká, aby sa to dalo použíť ako náplň (takže žiadny betón). 
 
3) Teraz prichádza kľúčová fáza! x) Zoberte si k ruke všetky suroviny a misku s vodou. Vždy, keď budete naberať ryžu namočte si ruky vo vode, je to kvôli tomu, aby sa Vám ryža nelepila na ruky. Dvoma prstami siahneme do soli a rozotreme si ju po celých dlaniach. Teraz naberte určité množstvo ryže (podľa toho, aké veľké onigiri chcete) a spravte z toho guličku. Tu potom vytvarujte v dlani druhou rukou do "mističky", do ktorej vložíte vami vyrobenú náplň. Nevkladajte jej tam moc, lebo Vám to potom nepôjde zabaliť. Voľnú ruku si znova namočte do vody a naberte trošku ryže, ktorou pokryjete "naplnenú mystičku", ktorú máte v druhej ruke. Potom z toho spravte "knedľu"!
Ryža nesmie byť "vodnatá". Voda musí byť úplne vyvarená, preto je dobré variť ju napr. v parnom hrnci, kde sa všetko odparí alebo ju jednoducho zcediť a "vyždímať". Keby bola vodnatá, nepodarilo by sa Vám z toho utvoriť nejaký.
 
4) Vzniknuté onigiri obaľte pruhom rias nori.
 
A takto stále dokola. 
 
Doporučujem toto video. Je v angličtine, ale porozumie tomu aj hluchý člověk :-) Je tam krásne vidieť príprava, takže keď Vám to z mojeho návodu nie je jasné, teraz určite pochopíte x) Naviac tam ukazuje aj taký trik s mističkami alebo s formičkami, ktorý teda neviem, či sú tu niekde k dostaniu.
 
Poznámky: 
- onigiri sa dá robiť na 1000ce spôsobov, napr. s klasickú guľatozrnú ryžu môžete namiešať s celozrnou guľatozrnou tak v pomere 2:1
- do ryže môžete pridať napr. čierne sezamové semienko alebo nori vločky
- vymýšľať nekonečno náplní x)
- dalo by sa asi pripraviť aj na sladko, kto má rád a dovnútra strčit napr. nakladané alebo čerstvé ovocie (napr. jahodu) s džemom.
 
Tak si nechajte chutnať a dúfam, že Vám to pôjde časom lepšie.